Steffen
MERCEDES: Steffen Nervik (65) har hatt stor suksess som Mercedes-forhandler i Mosjøen i 45 år. Nå pensjonerer han seg og blir vaktmester på anlegget på Øya.

Av MARIT ALMENDINGEN
 Publisert:8. januar 2017
 (Helgelenningen)

Ingen andre bilforretninger i Mosjøen har holdt ut så lenge som Kåre Nervik bilforretning AS. Men nå overlater Steffen Nervik (65) rattet til nye krefter.
– Jeg er nok i ferd med å gå ut på dato. Den teknologiske utviklingen går i raskeste laget etter min mening, sier Nervik. Fra nyttår har han overlatt ansvaret som daglig leder for bilforretningen til Judy Karine Pedersen, som også er daglig leder for Hemnes Bil AS, som Nervik eier.

Nå skal han være vaktmester på anlegget bilforretningen leier av eiendomsselskapet til Nervik.

– Bygget er min pensjon, nå skal jeg se til at det fungerer som det skal. I tillegg til at jeg skal ta meg av kona og barnebarna. Jeg vil i alle fall ikke være en slags sjuende far i huset i bilforretningen. 45 år i bedriften får være nok, sier Nervik.

Han har for så vidt nok å stelle med. I tillegg til at han eier bilforretningene gjennom Steffen Nervik Eiendom AS, og er styreleder i fem selskaper, sitter han i kommunestyret for Høyre og har tre kommunale verv å skjøtte. Dessuten er han aktiv i Odd Fellow-losjen.

– Det brorskapet er kjempeviktig for meg, sier Nervik. Han har vært medlem av losjen siden 1984 og var leder i to år. I tillegg spiller han bridge en dag i uka, sammen med makker Kjell Langlien.

– Jeg har fått tida til å strekke til, ikke minst på grunn av gode medarbeidere og ei kjempekjekk kjerring. Hun har tatt seg av heimen, sier han.

Egentlig skulle han bli flyger – jagerpilot i forsvaret. Etter å ha tatt artium på Mosjøen gymnas kom han inn på forsvarets flyskole på Værnes sommeren 1970. Der holdt han stand til de kommende pilotene skulle reise til USA for å fullføre utdanningen. Da ble han luket ut på grunn av for dårlig fargesyn.

– Vi var 60 som begynte i kullet, og så vidt jeg vet var det bare to som fullførte og ble flygere, sier Nervik.

Steffen2Etter å ha fullført førstegangstjenesten i forsvaret, kom han hjem til Mosjøen og fikk jobb som lastebilselger i farens bilforretning. Kåre Nervik startet virksomheten i 1955 og solgte hovedsakelig de russiske bilmerkene Volga og Pobeda fram til kravet om kjøpetillatelse på personbiler ble opphevet i 1960. Siden da har Mercedes vært bilmerket med stor M for Kåre Nervik bilforretning. Fra 1974 var også Peugeot en del av sortimentet.

Allerede i 1974, som 23-åring, overtok Steffen ledelsen for bilforretningen. Da var det 13 bilforhandlere i Mosjøen, noen av dem blant Norges største. Bare Nervik har overlevd
Steffen Nervik
gjennom disse vel 40 årene med opp- og nedturer i bransjen. Andre har kommet og blitt borte. I dag er det 3–4 bilforhandlere i byen, men de fleste bilmerkene som var representert på -70 og -80-tallet eksisterer fortsatt.

– Jeg hadde aldri trodd at de andre skulle bukke under og jeg overleve, sier Nervik.

Mange mente han var gal da han lånte 4,6 millioner kroner i Helgeland Sparebank i 1979 og bygde anlegget som bilforretningen ennå holder til i på Øya. Det var altfor stort, mente de.

– Jeg har kanskje hatt flaks, anlegget er moderne den dag i dag. Men jeg hadde nok aldri fått realisert planene hvis det ikke hadde vært for rivaliseringen mellom banksjef Bjørn Wammer i Forretningsbanken og Kristian Strauman i Helgeland Sparebank. Strauman vant til slutt, smiler Nervik når han tenker tilbake.

– Jeg bestemte meg for å være gjeldfri i år 2000, og det greide jeg, sier han.

Fram til 1997 var Kåre Nervik bilforretning et ansvarlig selskap, men da ble det omdannet til aksjeselskap og eiendommen skilt ut i eget selskap. I 2012 kjøpte Nervik Hemnes Bil AS i Mo i Rana, og selskapene er nå alene med Mercedes og Peugeot på Helgeland. I 2015 hadde Hemnes Bil 17 ansatte og ei omsetning på 41 millioner kroner, mens Kåre Nervik bilforretning hadde ei omsetning på 26 millioner kroner og 14 ansatte.

– Vi har tjent penger hele veien. Det ramlet noen lik ut av skapet etter at jeg overtok Hemnes Bil, men det har vi klart å rette opp i, sier Nervik. Grunnen til suksessen er kanskje så enkel at han har vært en god kremmer.

– Jeg KAN bil. I dag er ikke folk så tro mot bilmerket sitt lenger, men jeg er fortsatt overbevist om at det meste handler om å skape relasjoner til kunden. Det er så små marginer på bilsalg at ettermarkedet med reparasjoner og service er viktigst. Da gjelder det å selge alt det kunden trenger. Så, ja, jeg har nok vært en god kremmer, sier Nervik med et lurt smil i skjegget.

– Man må tjene penger for å kunne fornye seg, legger han til.

De siste årene har salget av elbiler skutt i været, og bilkremmeren har smidd mens jernet var varmt.

– Vi solgte mange elbiler, både Mercedes og Peugeot, da det ble bompenger å betale for å kjøre til og fra Søfting og Drevja. Så lenge elbilen er avgiftsfri og de ladbare hybridene er avgiftsvinnere, er nok dette framtidas biler. Men jeg er usikker på hvor lenge det varer. Batteripakken i en elbil er jo like dyr som selve bilen. Vi skal likevel skaffe det kundene spør etter, sier Nervik.

Selv kjører han en passe heftig SUV, en Mercedes GLK350 med en 3,5 liters bensinmotor fra 2013 som kostet tett oppunder millionen.

– Jeg vil ha bensinmotor som går stille, og dette er en motor Mercedes har vunnet flere priser for, ikke minst fordi den har lite utslipp. Så jeg er ganske miljøbevisst, sier Nervik. Han var tidlig ute med å gjøre bilforretningen til miljøfyrtårn i 2004.

Nervik er inne i sin fjerde periode som kommunestyrerepresentant for Høyre i Vefsn. Han var først i to perioder fra 1991 til 99. Så ble det en 10 år lang pause før kom inn
igjen i 2011. Ved siste kommunevalg sto han langt nede på lista, men fikk så mange personstemmer at han likevel ble valgt inn som en av fem Høyre-representanter.

– Jeg er Vefsn-patriot og vil at kommunen skal være en god plass å bli født, vokse opp og dø i. Derfor har jeg engasjert meg i helse- og sosialpolitikk, og synes vi har fått til mye opp gjennom årene, sier Nervik. Han er leder i rådet for funksjonshemmede og medlem av omsorgsutvalget i Vefsn.

Nervik har fritid, og har rukket å etablere seg med hytte både i Ørjedal og Husvika. Om vinteren dyrker familien skiinteressen i Ørjedal, og om våren og sommeren er det Husvika som er stedet.

– Vi trives veldig godt på hytta. Vinteren kommer tidlig til Ørjedal, så når elgjakta begynner drar vi dit. Og etter påske drar vi ut til Halsfjorden, sier Nervik.

FAKTA
 Steffen Nervik
 Alder: 65 år
 Yrke: Pensjonert bilselger og vaktmester
 Bor: I Idrottsvegen på Olderskog
 Sivilstatus: Gift med Brit Helen, to voksne døtre og to barnebarn

TEKST OG FOTO: NILS INGE LORENTSEN
– Steffen Nervik tilbakeblikk